Anna Liisa by Teuvo Puro (1922)

A blast from the past: A great Finnish silent movie from the 20’s.

Summary (by E. Vickstrom):

“Anna-Liisa is a farmer’s daughter, about to marry Johannes, who comes to visit her at the farm. The god-fearing family is happy for her, but Anna-Liisa has a dark secret, which is revealed in flashbacks. We are moved to a lake where Mikko, the former farm-hand, is working as a log-floater. He remembers when he met Anna-Liisa at a dance. They row home in the moonshine, the girl is seduced beneath a birch tree by the shore…..”

Anna Liisa by Teuvo Puro (1922) from jonny kahleyn-dieb on Vimeo.

Anna Liisa is a based on a Finnish play by Minna Canth and produced in 1895.

Anna Liisa on Minna Canthin näytelmä vuodelta 1895. Se sai ensi-iltansa Suomalaisessa Teatterissa ja sitä on sen jälkeen esitetty toistuvasti eri teattereissa.

Canthin toinen murhenäytelmä käsittelee lapsenmurhaa, jonka Anna Liisa on tehnyt tunnekuohuissa synnytettyään talon rengin Mikon aviottoman lapsen. Tapaus on salattu, ja Anna Liisa on aikeissa mennä talollisen Johanneksen kanssa naimisiin, kun Mikko palaakin takaisin ja vaatii Anna Liisaa vaimokseen uhaten paljastaa lapsenmurhan. Anna Liisa päätyy lopulta jyrkkään ratkaisuun ja kuuliaisjuhlassaan paljastaa tekonsa julkisesti valmistautuneena kärsimään rangaistuksensa. Anna Liisa on Canthin viimeinen näytelmä.

Syyllisyystematiikan osalta Anna Liisassa tuntuu olevan dostojevskiläistä sovitustematiikkaa. Anna Liisan, lapsenmurhaan syyllistynyt naisen, arvo nousee, kun hän paljastaa kaiken ja hyväksyy murhan sovittamisen vankeudella mieluummin kuin menisi naimisiin miehen kanssa, jota ei rakasta. Teoksen lopussa pappi saarnaa hänelle siitä hyvästä anteeksiantoa. Kuitenkin lukija huomaa, että Mikko, lapsen isä, pääsee kaikesta kuin koira veräjästä. Syyllisyys jää yksin naisen kannettavaksi.

CAST:

Helmi Lindelöf as Anna-Liisa
Hemmo Kallio as the lord of Kortesuo
Meri Roini as the lady of Kortesuo
Greta Waahtera as Pirkko, their daughter
Emil Autere as Kivimaan Johannes, Anna-Liisa’s fiancé
Einar Rinne as Mikko
Mimmi Lähteenoja as Husso
Axel Ahlberg as the reverend
Tauno Ensio Järvinen as Matti, the letter bearer boy

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.